Mijn vak is mijn passie!

Bedrijfsreportage utrecht, Bruidsreportage Utrecht, Familiereportage utrecht, fotografie boekentips, Fotografie op locatie, Ontspannen zakelijke portretfoto, Portretfotografie Utrecht, Productfotografie

Dit artikel: Mijn vak is mijn passie, is gepubliceerd in het For You magazine 2019-04 regio Utrecht.

Publicatie in het For You magazine 2019-04 regio Utrecht van Pauline Smale van Klikklak.nu. Fotograaf uit Utrecht

Ik haal zoveel voldoening uit de oprechte connectie met mensen.

16 jaar geleden werd ik moeder en werd mijn contract niet verlengd. Dat was het moment om mij af te vragen: wat nu? Wat vind ik nu echt leuk? En zo ben ik bij fotografie uitgekomen. Want dat was wat ik echt leuk vond om te doen!

De start

Ik heb toen de Fotovakschool gevolgd: een opleiding van 3,5 jaar. Gedurende de opleiding was ik druk met mijn zoon en een nieuwe baan, en ondertussen kreeg ik ook al allerlei fotografie opdrachten. Daarom heb ik mij al in 2006 ingeschreven bij de kamer van koophandel. In 2008 ben ik afgestudeerd.

Al snel kwam ik erachter dat portretfotografie mij het meeste ligt. Ik haal zoveel voldoening uit het echte contact met mensen. Het is een samenwerking tussen twee mensen op basis van vertrouwen. Daar komt altijd iets moois uit als dat een gezamenlijk doel heeft. 1+1=3!

Uitdaging

Nou zit niet iedereen erop te wachten om op de foto te komen. Veel mensen stellen het uit, want het is soms best confronterend, dat ouder worden. Ook hebben veel mensen wel iets aan zichtzelf waar ze niet tevreden over zijn, en dan is het aan mij om hun beste kant uit te lichten. Samen met de klant kijk ik wat een mooie locatie is voor de shoot, zoals het maximapark, een hotel of een bioscoop. Want het is elke keer een uitdaging om een portret te mogen maken dat echt mooi is.

Veel tijd besteed ik aan het contact voor het daadwerkelijk fotograferen, zodat ik te weten kom wie ik voor de lens heb. En die persoon moet de volledige aandacht van mij krijgen. De shoot is vervolgens een combinatie van persoonlijke aandacht, energie, de kledingkeuze en de locatie. Van huis uit ben ik heel creatief, en kan ik bijvoorbeeld attributen gebruiken bij een shoot. Maar dat hoeft niet altijd. Een leuke muur of een boom als achtergrond kan ook heel mooi zijn en dan heb je helemaal geen andere dingen nodig. De juiste uitdaging is juist, als je geen andere dingen hebt, toch creatief te zijn en te kijken waar je bent en hoe die persoon er het beste op komt.

Bijzonder

Mensen mooi mogen vastleggen is echt mijn passie. Want hoe bijzonder is het om iemand met een foto waar die tevreden over is, de toekomst in te laten stappen? En dat die deze foto kan gebruiken voor zowel privé als zakelijke doeleinden! Een mooier beroep bestaat er toch niet?